1976 Val van Zuid-Vietnam

Ik leefde met mijn vrouw en zes kinderen in Zuid-Vietnam. Tijdens de oorlog had ik geen andere keuze dan meevechten tegen het Noord-Vietnamese leger. Toen Vietnam verenigd werd onder Noord-Vietnamees bestuur werd ik opgesloten in een concentratiekamp. Na enkele maanden werd ik vrijgelaten. Ik besloot om net als mijn vader visser te worden.’Het was heel moeilijk voor Zuid-Vietnamezen om werk te vinden na de oorlog. Zeker voor mensen zoals ik die als soldaat hadden gevochten. Ik besefte dat ik mijn gezin nooit zou kunnen onderhouden als we in Vietnam bleven. Daarom besloot ik met mijn vissersboot over zee te vluchten. Het bleek onmogelijk om mijn vrouw en kinderen mee te nemen.
Met andere vluchtelingen opeengepakt in de boot zette ik koers naar Singapore. Maar door een storm dobberden we meer dan tien dagen rond op zee. Onze brandstof, rijst en drinkwater raakten al snel op. Internationale schepen voeren voorbij en lieten ons links liggen. Uiteindelijk pikte de bemanning van een Belgisch schip ons op en redde zo ons leven.
Het schip bracht ons naar Singapore waar we in een vluchtelingenkamp werden opgevangen. Omdat een Belgisch schip me had gered, kon ik een nieuw leven in België opbouwen. Maar het duurde vijf jaar voor ik mijn gezin zou terugzien. Pas in 1986 konden mijn vrouw en zes kinderen naar België overkomen.’

Minh Hung Truong geboren in 1944 ontvlucht Vietnam in 1981.

BoatStar

De vissersboot waarmee Minh Hung Truong in 1981 uit Vietnam vluchtte.
De opvarenden redden andere vluchtelingen uit zee.

De maritieme wetgeving bepaalt dat schepen mensen in nood moeten redden en dat het land waaronder het schip vaart deze mensen moet opvangen als dit nergens anders mogelijk is. Tussen 1979 en 1988 redden 14 Belgische schepen op die manier 419 Vietnamese bootvluchtelingen. Omdat de vluchtelingenkampen in de regio overvol zijn, kunnen deze mensen terecht in België.