1991 Somalische Burgeroorlog

Mijn familie leefde als nomaden in Somalië. Toen de president werd vermoord, brak er een burgeroorlog uit. Mijn moeder werd gedood door soldaten. Mijn grootmoeder was Ethiopisch en besloot met haar kleinkinderen naar Ethiopië te vluchten. Omdat er nauwelijks geld was om ons te onderhouden, sprak ze een mensensmokkelaar aan die mij naar Europa bracht.
Ik was dertien jaar toen ik met een onbekende vrouw op het vliegtuig naar Brussel werd gezet. Het was een afschuwelijke reis. Ik was bang en droevig, omdat ik mijn familie en thuis moest achterlaten. De vrouw zette me in Brussel af aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Vanaf dat moment stond ik er alleen voor.

Na uren wachten kreeg ik op het Commissariaat-generaal een document waarop stond dat ik opvang kreeg bij het Leger des Heils. Niemand legde me uit hoe ik er kon geraken. Het werd avond en ik stond terug alleen op straat. Gelukkig hielpen omstaanders me. Een Somalische vrouw nam me mee naar een pizzeria en zette me daarna af in het opvangcentrum.
Mijn asielprocedure duurde bijna twee jaar. Intussen ging ik naar school in Brussel en leerde ik Nederlands. Na twee jaar mocht ik in Leuven gaan wonen. Ik kreeg er financiële steun van het OCMW, maar moest – als vijftienjarig meisje – zelf op zoek naar een huis. Niemand wilde aan me verhuren tot ik toevallig een nonnetje tegenkwam dat een studentenkamer vrij had. Ze bracht me in contact met An, een studente geneeskunde, die me hielp een middelbare school te vinden.
Tijdens de vakanties was ik welkom in het gezin van An. Haar ouders hielpen me om de Belgische nationaliteit te krijgen. Veel kennissen en vrienden schreven aan-bevelingsbrieven om me te steunen in de procedure. Toen ik Belg werd, vierde ik samen met hen feest.’

‘Toen ik twee jaar was, werd ik doodziek. Mijn moeder bracht me naar een UNICEF-post. Na twee weken was ik genezen. Een dokter gaf me een teddybeer die ik altijd heb bijgehouden. Het was mijn enige persoonlijke bagage die ik meenam naar België.’

Muna Kulmiye vluchtte uit Somalië en kwam als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar België.